torsdag 25 december 2014

Juletider

Julen är nog den dag på året jag längtar mest till. Stämningen, maten, gemenskapen och den ro som bör finnas med i dessa tider. I år firades julen hemma hos oss på vår gård, för första gången! I veckor har jag småpysslat med en det ena och en det andra inför denna dag. Jag har haft en decembermånad som jag så länge drömt om, och nu i mitt eget hus.


För några dagar sedan gick jag och min syster till skogs för att hämta hem julgranar. Ett ganska slitsamt arbete då det numera är ett kalhygge på mamma och pappas hemskog. Men längst upp på skogen, förbi myren och en bit till så finns det en rimpa skog kvar, och det var precis dit vi tog oss. Men nästa år ska jag inte glömma den varma chokladen, den hade nämligen behövts.


Själva julaftonsmorgonen spenderade vi hos syster, som bor i den urmysiga lägenheten som vi hyrde tidigare på mamma och pappas gård. Theres hade dukat upp en rejäl julfrukost så alla kunde starta dagen mätta och glada!


Några av oss passade även på att spela det omtalade julklappsspelet, något som numera är tradition, håll i hatten!


Sedan bar det av hemåt för att förbereda inför gästernas ankomst. Skottning var en av sysslorna eftersom julafton bjöd på det mest fantastiska julväder jag någonsin upplevt. En snöig morgon - följd av ett strålande solsken och sedan en smällkall eftermiddag och natt.


Kalle, ja han önskade sig så hääär stora julklappar.


Hästarna fick mat så det klarade sig och trampar förnöjt runt i vinterhagen med lösdrift. Vintern verkar vara Klaras bästa årstid, hon ser ut att bara njuta av kylan medan frost och snö bildar ett täcke över ryggen. Gubben däremot, föredrar ett täcke som hjälp mot kylan. 


Ytterdörren hälsar alla välkomna och snön lägger sig som ett litet täcke över allt. På granriset och på..


..knutar, staket och lobrygga. Snö är den vackraste dekorationen!


Inne väntar granarna som är smyckade från topp till tå, i hallen har vi en adventsgran som är full av godsaker och små färgglada kulor. 


Och i vardagsrummet står den enorma julklappsgranen i guldskrud.Sedan dukas det upp för mat på stora fat. Men tomt är det i köket framtill Kalle Anka på tv:n är slut.


För i vardagsrummet sitter alla bänkade, stora som små.


Till tv myset bjöd jag på kanderade äpplen, en hit som kommer att återkomma nästa år igen!


Sedan höggs det in på maten, och liksom varje år har vi mat så det skulle kunna räcka en hel en vecka. 


På kvällen innan tomten kom på besök hade jag, syster och brorsbarnen en julkonsert för de övriga gästerna. Ett mycket uppskattat inslag som innehöll Sankta Lucia, Bjällerklang, Tio små tomtenissar och Tipp Tapp. Tyvärr fångades ingen klar bild då barnen gjorde entré, bara mig och tvärflöjten.


När klockan sedan närmade sig midnatt, och en och annan fått sig en tupplur, åkte några av oss till Hässjö kyrka för att gå på midnattsmässan och avnjuta mer musik och sång. Otroligt vackert och trevligt, samtidigt som morfar fick påhälsning vid sin grav.

GOD JUL och en fantastisk fortsättning till er alla!


8 kommentarer:

 1. Vilka härliga biler! Älskar dörren och polkastängen!

  SvaraRadera
 2. vilka underbara bilder! sådan idyll!

  SvaraRadera
 3. Tack för en alldeles underbar julafton önskar Stolpåsborna❤️ Så fint skildrat!

  SvaraRadera
 4. Det ser helt fantastiskt ut! Härligt liv!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Julen var verkligen toppen!

   Radera